Ateneumissa käynnistyy peruskorjaus – sisäilma­olosuhteita ja yleisötiloja parannetaan

Ateneumin taidemuseossa alkaa remontti. Rakennuksessa tehdään korjaus- ja muutostöitä, joiden tavoitteena on parantaa sisäilmaolosuhteiden hallintaa ja yleisötilojen toiminnallisuutta, muun muassa Ateneuminkujan puoleinen sisäänkäynti uudistetaan.

Hankkeen rakennuttaja on Senaatti-kiinteistöt, ja urakoitsijana toimii Rakennus Oy Antti J. Ahola.

Havainnekuva Ateneuminkujan uudesta sisäänkäynnistä.

Remontissa uusitaan museon ilmanvaihtokoneet ja rakennetaan yleisölle uudet wc-tilat.

– Sisäolosuhteiden hyvä hallinta on nykypäivän museotoiminnassa välttämätön ehto sekä teosturvallisuuden että yleisötoiminnan kannalta. Ilmanvaihto- ja automaatiojärjestelmien peruskorjauksen myötä Ateneumin olosuhteiden hallittavuus paranee entisestään, Kansallisgallerian projektipäällikkö Harri Toivonen kertoo tiedotteessa.

Ateneuminkujan sisäänkäynnin muutosten tavoitteena on sisäänkäyntialueen käytettävyyden, turvallisuuden ja esteettömyyden parantaminen. Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Janne-Pekka Niininen kertoo, että uudistuksessa tuulikaappia laajennetaan portaiden alapäähän lähemmäksi Ateneuminkujaa. Näin nykyinen porrasalue muuttuu lämpimäksi.

Yleisön käytössä olevien wc-tilojen määrä kaksinkertaistuu, jotta ne palvelevat joustavammin museon kasvavia kävijämääriä. Nykyiset, vuonna 1990 käyttöön otetut yleisö-wc-tilat on suunniteltu huomattavasti pienemmälle yleisömäärälle. Uusissa wc-tiloissa huomioidaan entistä paremmin erilaiset käyttäjäryhmät, kuten liikkumisesteiset ja lapsiperheet.

Kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen

Maamme vanhin taidemuseo Ateneum on valtion keskeinen, suojeltu arvokohde. Korjaus- ja muutostyöt toteutetaan rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo ja arkkitehtuurin ominaispiirteet huomioiden.

Korjausten ja muutosten periaatteet on määritelty yhteistyössä Museoviraston kanssa. Arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vastaa LPR-Arkkitehdit Oy, pääsuunnittelijana toimii Aleksi Myyryläinen.

Ilmastotavoitteet huomioitu joka tasolla

Ilmastotavoitteet on huomioitu hankkeessa, sillä Senaatti-kiinteistöt on asettanut kaikille yli kahden miljoonan euron rakennushankkeilleen päästövähennystavoitteet. Peruskorjauksissa tavoitteena on vähintään 15 prosenttia pienempi hiilijalanjälki vertailutasoon nähden.

– Ateneumin rakennushankkeessa tämä tarkoittaa muun muassa suunnitteluratkaisujen ja työmaan toteutuksen energiatehokkuutta, vähähiilisten ja uusiomateriaaleja hyödyntävien tuotteiden käyttöä sekä kiertotalouden toteuttamista suunnittelusta rakentamiseen. Esimerkiksi materiaalien hyödyntämistavoite on 90 prosenttia kaikesta materiaaleista, rakennuttajapäällikkö Niininen kertoo.

Koko hankkeen kustannusarvio on 17,7 miljoonaa euroa. Peruskorjaus on tarkoitus saada valmiiksi joulukuussa 2022. Uudistunut Ateneum avautuu yleisölle tammikuussa 2023.

Ateneum korjaus- ja muutostyöt Helsingissä

Aloitus:

Huhtikuu 2022

Valmistuminen:

Joulukuu 2022

Rakennuttaja:

Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttaja­konsultti:

A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy

Arkkitehti:

LPR-Arkkitehdit Oy

Keittiösuunnittelija:

Sitowise Oy

Akustiikka­suunnittelija:

Akukon Oy

Rakennesuunnittelija:

IdeaStructura Oy

LVI-suunnittelija:

Sweco Talotekniikka Oy

Sähkö- ja automaatio­suunnittelija:

Sweco Talotekniikka Oy

Paloturvallisuus­suunnittelija:

L2 Paloturvallisuus Oy

Rakennusurakoitsija:

Rakennus Oy Antti J. Ahola

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Tutustu rakennusalan parhaaseen työkaluun – varaa esittely jo tänään!